Digital Twin & BIM

Helemaal mee in het Internet Of Things (IOT) verhaal? Er ook van overtuigd dat gebruik maken van een Digital Twin in het gebouwenbeheer en Facility Management de toekomst is? Met Lecom HSE haal je nog meer uit de Building Information Models (BIM) en Digital Twins van je gebouw.


Zijn BIM en Digital Twin nieuw voor je? We geven je graag de basisinzichten mee in de verschillen tussen BIM (3D) en Digital Twin (4D).

Om een Digitale Tweeling te creëren heb je drie belangrijke ingrediënten nodig:

  1. Een fysiek product in een werkelijke omgeving (het gebouw met zijn verschillende onderdelen en installaties);
  2. Een virtueel product in een virtuele omgeving (een digitale 3D weergave van je gebouw en/of van de installaties);
  3. Connecties van data en informatie die de virtuele en fysieke producten verbinden.


Steeds meer plannen worden getekend in 3D of worden afgeleverd in de vorm van een BIM Model. We hebben echter nog een hele weg af te leggen. Van een groot aantal gebouwen zijn er immers geen (recente) plannen ter beschikking, ook vaak niet in 2D. Daarom bieden we de mogelijkheid aan om je volledige gebouw te laten scannen. Het resultaat van deze scan is een volledige en digitale 3D weergave van je gebouw en zijn installaties.

In je Digital Twin of Digital Factory worden vervolgens alle installaties aangeduid als een ‘Point of Interest’ (POI). Deze POI’s worden in de werkelijke omgeving geïdentificeerd met een QR code. Deze QR code vormt de link tussen de werkelijke en de virtuele omgeving. In de virtuele omgeving wordt aan elke installatie, aan elke POI, de nodige informatie gekoppeld. We leggen als het ware via ons platform een data laag over je BIM of Digital Twin. Hierdoor kan je in real time vanuit de werkelijke omgeving steeds de meest up to date informatie over je installatie terugvinden in de virtuele omgeving.


Je scant je QR code, komt via je login van het platform in je Digital Twin terecht bij de installatie en kan alle informatie raadplegen:

  • Technische fiches
  • Plannen en schema’s
  • Indienstellingsverslagen
  • Veiligheidsvoorschriften
  • Keuringsverslagen
  • Overzicht van de inbreuken die al dan niet opgelost zijn

Je kan ter plekke, maar ook van achter je bureau, virtueel rondlopen in je gebouw en informatie opvragen. Bovendien vermijd je dat er installaties niet worden onderhouden, gekeurd of gecontroleerd omdat ze niet worden terug gevonden. Er bestaat immers de mogelijkheid om via Indoor Navigation van de ene installatie naar de andere te worden geleid. Deze Indoor Wayfinding zorgt er ook voor dat er niet steeds een inhouse technieker ter beschikking moet zijn om een externe keurder of hersteller te begeleiden. Vanuit de Digital Twin wordt de externe technieker of hersteller gegidst naar de juiste installaties. Hierdoor kan je inhouse technieker zich focussen op zijn core taken, het managen van je installaties in je gebouw.


Wil je zien hoe onze digitale laag eruitziet? We hebben de technische installaties van het voetbalstadion van KVO in beeld hebben gebracht in samenwerking met Meet Het.  

Neem contact met ons op om een demo in te plannen.

Nijverheidslaan 1 1853 Grimbergen
info@lecomhse.com
T +32 484 59 76 75
Privacy
Algemene voorwaarden
Sitemap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x